Dones, conquerim els espais de decisió. La Plataforma Base de Dades de Conselleres i Directives de l’ODEE

A dia d’avui en ple segle XXI, constatem que la majoria dels estudis que s’han fet sobre la participació de les dones als espais de direcció de les empreses confirmen: que una presència més equilibrada d’homes i dones en equips directius és bona per l’empresa i per les organitzacions en general, perquè aporta més estabilitat, diferents perspectives davant la presa de decisions i més creativitat en la recerca de solucions, així com ajuda a promoure valors claus com la prudència, la cooperació i l’amplitud de mires.

 Les empreses catalanes haurien d’incorporar 865 dones en els consells d’administració

A Catalunya estem en situació de “dèficit” pel que fa a la integració de les dones en els espais de decisió i direcció, tant a l’empresa privada com a l’Administració pública, tal com es mostra a la primàmide de la pèrdua de talent, segons l’estudi realitzat per l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) presentat el 2013 en base a les dades d’INFORMA.

Fes-te consellera, conquerim els espais de decisió. Plataforma BDCD de l'ODEE Segons aquest estudi, només el 29,5% de les empreses catalanes tenen alguna dona en el seu consell d’administració. Això significa que el 70% estan dirigides exclusivament per homes.

En les empreses públiques amb participació majoritària de la Generalitat, la presència femenina és només del 24%, pràcticament el mateix percentatge que a les empreses privades.

Per assolir l’equilibri de gènere (40%) que recomana la Directiva europea, la Llei d’Igualtat espanyola i la Llei de Bon Govern, les empreses catalanes haurien d’incorporar 865 dones en els consells d’administració i 2.700 dones en la direcció.

Les empreses amb més talent femení són més rendibles.

Aquelles que tenen entre un 19% i un 44% de dones reben un 26% més del retorn del capital que aquelles que no tenen cap dona (McKinsey, Deutsche Bank, Ernst &Young, etc). Diferents universitats, entre elles Harward, han demostrat que les competències transversals com són les habilitats comunicatives, de relacions i d’empatia, d’organització i direcció d’equips, d’adaptabilitat i de flexibilitat, que majoritàriament tenen les dones, avui són imprescindibles per a l’empresa.

Una presència més equilibrada d’homes i dones en equips directius és bona per a l’empresa i per a les organitzacions, doncs aporta més estabilitat, més creativitat en la recerca de solucions, així com diferents perspectives davant la presa de decisions. Segons la Fundación Empresa y Sociedad les dones aporten una major sensibilitat per a tots els assumptes ètics, de transparència i de respecte dels drets humans.

Dins aquest marc de dades dels diferents estudis i dels dèficits que Catalunya presenta tant a l’espai públic com privat, volem posar en valor el treball de l’equip que dirigeix la Directora de l’ODEE, Anna Mercadé que ha impulsat la Plataforma Base de Dades de Conselleres i Directives .

Desprès d’haver fet un treball laboriós per tal de dissenyar el millor perfil que hauria de tenir una persona per ser conseller/a o directiu/va, en clau de competències, i a partir de les opinions d’experts/es i consellers/es actuals, s’ha dissenyat el Mapa Competencial idoni. Arran d’aquest mapa s’ha elaborat un instrument útil per a les dones que es vulguin postular per entrar en els equips directius i als consells d’administració de les empreses.

Fes-te consellera, conquerim els espais de decisió. Plataforma BDCD de l'ODEE

El repte és doble: posar en valor el perfil competencial idoni per dirigir eficaçment les organitzacions i posar en valor el talent femení i els valors que aporten al món de les organitzacions.

Us oferim aquest reportatge que hem elaborat per apropar la magnífica tasca que està desenvolupant l’ODEE amb aquesta nova eina de la Plataforma BDCD a l’abasta de totes les dones que vulguin ser conselleres i entrar a formar part d’un consell d’administració a l’empresa.