Èxit de l’Edició especial Congrés Càncer i Salut de la Dona

Dissabte va tenir lloc el primer Congrés Càncer i Salut de la dona organitzat pel Women 360º Congress a Barcelona amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català de les Dones i l’Obra Social de “la Caixa”.

L’edició especial Càncer i Salut de la dona ha estat inspirada en una malaltia que afecte de forma molt directa les dones. A Catalunya hi ha 50 mil dones que pateixen un càncer i necessiten un tractament integral des de la medicina pública i privada.

Per tenir una idea aproximada de la importància d’aquesta malaltia, cal posar en coneixement, segons les previsions de l’OMS, que 1 de cada 3 persones al món patirà un càncer en els 20 anys vinents. Afortunadament, la ciència està avançant, tant pel que fa als processos de detecció, com en els tractaments, però un dels elements cabdals per combatre el càncer és la prevenció, tal com es va posar de manifest al llarg de les intervencions dels diferents especialistes que van participar al congrés. A Espanya apareixen 25 mil nous casos de càncer de mama a l’any, això no obstant, també es coneix que el càncer es pot combatre si es fa una detecció a priori, tant és així que el 81% de les dones que pateixen un càncer sobreviuen a la malaltia.

Un dels aspectes més comentats per part dels diferents ponents ha estat la innovadora idea d’enfocar aquesta Edició especial de Càncer i Salut de la dona des d’una mirada global i holística en 360º, i també la importància d’aportar una mirada de gènere a aquesta malaltia i a tot el procés de detecció, tractament i normalització de la vida de les dones –les principals afectades per aquesta patologia-a les quals les institucions i la comunitat mèdica han d’acompanyar.

Tot i així, algunes de les conclusions que es desprenen de les intervencions dels especialistes és que encara resta molt per fer. Una dada rellevant que va sorgir al llarg del congrés és que només 5% de les persones que pateixen càncer reben tractament psicològic públic de qualitat. El Dr. Cristian Ochoa, impulsor de la plataforma online d’psiconcologia ha estudiat a fons la psicologia de les pacients de càncer, destacant que una millora en el tractament psicològic suposa enfortir el vessant emocional de cada persona que pateix la malaltia i això ajuda en els tractaments.

El Congrés Càncer i salut de la dona va aplegar tant a Institucions compromeses en la lluita contra la malaltia com a professionals de diverses disciplines que hi treballen cada dia estudiant la seva evolució i cercant noves fórmules que milloren els tractaments i les condicions dels pacients. La coordinació científica del congrés va està a càrrec de doctora Marina Geli qui va estructurar la jornada en tres parts:

-Una primera taula de debat amb intervencions dels doctors Agustí Barnadas –sobre els avançaments en investigació i tractament- i Jaume Masià –sobre la importància de la reconstrucció mamària-, a més d’altres intervencions científiques sobre acompanyament i recuperació, i tallers per prevenir en salut.  

-Una segona taula en la qual es van tractar temes com “Dieta, activitat física i control del pes en prevenció a la recaiguda en el càncer de mama” a càrrec de la Dra. Genevieve Buckland, investigadora de l’Institut Català d’Oncologia. “El tractament psicològic en càncer: construir una experiència saludable en la malaltia” del Dr. Cristian Ochoa psicòleg de l’Institut Català d’Oncologia i “Atenció dermatològica al pacient oncològic per part de la Dra. Mª Pilar García Muret, dermatòloga de l’Hospital Sant de Pau, conferència patrocinada per Avène.

-I a la tarda es van dur a terme sessions més pràctiques amb els tallers de prevenció en salut amb la participació del Dr. Gonzalo Fernández Quiroga, Metge Homeopàtic la Dra. Estel Aluart i Bardalet que va estar patrocinat per Boiron i l’especialista en estètica oncològica la Sra. Anna Vilamanyà, de Natura Bissé

La valoració ha estat del tot positiva en tots els sentits, una gran participació amb més de 280 persones inscrites, un panel d’especialistes de gran nivell, la participació de diverses institucions com ara l’Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Institut Català de les dones de la Generalitat de Catalunya, l’Obra social La Caixa. La implicació compromesa de l’ICO i l’Hospital de Sant Pau i com sempre, la confiança de les marques patrocinadores com: Avene, Boiron, Clínicas Verdi, Maria D’uol, OHO Olive Health Oil, i els partners Consum, Frit Ravich, Olis Bargalló, Silvia Alfaras, Caves Pere Ventura, The Capsoul, les revistes Rose, Vip Style Magazine i dDermis.com que ens han acompanyat en aquesta edició especial.

Ben aviat publicarem el document de conclusions de les diferents ponències del congrés per compartir de forma pública les qüestions més rellevants que es van debatre i van sorgir al llarg del mateix.