Parlem de la medicina natural a la salut amb la Dra. Isabel Giralt, llicenciada en medicina, metgessa en acupuntura i directora d’ENERGIMED. Giralt a més és Coordinadora de la Unitat d’Acupuntura de Salut de la Dona a Dexeus.

Entrevistem a la Dra Isabel Giralt en qualitat d’experta metgessa en acupuntura i empresària d’Energimed, un grup de metgesses llicenciades en medicina i professionals sanitàries, dedicades al món de la salut que treballen per una medicina que integri la medicina convencional i la medicina natural, amb la finalitat de millorar i guarir patologies de la forma més natural i menys agressiva possible.

-Quins beneficis aporta l’Acupuntura a les anomenades malalties del segle XXI com l’estrès, trastorns alimentaris, els problemes relacionats amb la crisi, pèrdua de feina…?

L’ Acupuntura té efectes demostrats científicament en el sistema nerviós central. En recerca bàsica s’ ha vist que allibera endorfines  i que té la possibilitat de relaxar el sistema neurològic central. Això vol dir que després de fer-se unes sessions d’ acupuntura el pacient o la pacient se sent menys tens , més relaxat i és capaç , en molts casos , d’ analitzar els problemes amb més distància .

Les sessions d’ Acupuntura donen la possibilitat de tornar a connectar amb nosaltres mateixos i a trobar les solucions o serenor en el nostre interior acostant-nos-hi des de la tranquil·litat que donen aquests tractaments. Per això, l’ Acupuntura és molt útil en aquest tipus de malalties que tenen la seva arrel just en el contrari:  la pressa, la impaciència, la crisi i l ‘ambició i la pressió mediàtica i de la publicitat.

-Ens interessa conèixer els beneficis que tu, particularment, has observat en els teus pacients.

Per la meva experiència l’ Acupuntura i la medicina xinesa és un tipus de medicina general, global en podríem dir, que mira el cos i la psique humana relacionat amb el seu entorn i de forma completa. Això vol dir que podem guarir, millorar i complementar els tractaments de:

  • Malaltes psicosomàtiques per l’ acció sobre el sistema nerviós central i autonòmic,  per tot tipus de patologies a disfuncions relacionades amb l’ estat anímic o d’ ansietat, Insomni , problemes a la pell per neguit , cansament de causa desconeguda, ansietat .

Enllaç d’Interès amb més informació

  • Addiccions- per l’alliberament d’endorfines l’Acupuntura pot ajudar en els processos de deshabituació perquè augmenta molt la sensació de benestar

Enllaç d’Interès amb més informació: 

  • Malalties ginecològiques i ajuda en processos obstètrics– l’Acupuntura pot ajudar en els processos de disfuncions dels cicles menstruals ( dismenorrea o dolor menstrual , cicles curs o llargs, amenorrea (interrupció de la menstruació ) també, en alteracions durant l’ embaràs com nàusees i vòmits, cansament, dolors pelvis, ajuda en el part i a més s’ ha demostrat que té una acció positiva i complementaria en els tractaments de fertilitat assistida.

Enllaç d’Interès amb més informació:

  • Acció complementàriapot ajudar de forma complementària en els tractaments oncològics per a pal·liat els efectes secundaris de les intervencions mèdiques.
  • Malalties funcionals dels òrgans interns l’ Acupuntura pot ajudar a millorar problemes poc importants, de funció , en els òrgans interns, especialment respiratoris i digestius. S’ usa molt en alteracions respiratòries lleus, infeccions de repetició per excés de mucositat, al·lèrgies respiratòries, alternacions digestives per mala funció, colon irritable i altres patologies internes que hagin estat estudiades i no tinguin causa interna greu.
  • Malalties relacionades amb el dolor crònic – Una revisió sistemàtica de 29 estudis científics demostra que l’acupuntura té una acció positiva sobre el dolor crònic. Així doncs podem ajudar en els processos reumàtics crònics que cursen amb dolor i també en migranyes, neuràlgies, també ajudar en la fibromiàlgia.

Enllaç d’Interès amb més informació:

  • Aquí teniu una revisió de les darreres novetats en les evidències científiques de l’ Acupuntura

-Quins beneficis creus, en concret que poden aportar a les dones directives i empresàries a qui ens adrecem al  Women 360º Congress?

La medicina natural a la salut

Crec que estarà bé parlar de les empreses que les dones tenim en temes de salut  a ENERGIMED, la meva societat treballem en un camp innovador a casa nostra (tot i que l’ Acupuntura i la medicina xinesa és molt antiga ) que està relacionat amb el benestar i amb el cuidar la salut , especialment des d’ un punt de vista preventiu i tractant de fer-ho sense fàrmacs i per tant sense efectes iatrogènics o secundaris.

Procurem fer una medicina propera, amable, d’ escolta i de compartir. A les nostres consultes només treballem metgesses i altres professionals sanitàries dones, no ha estat buscat però sí que és veritat que quan es parla de cuidar i de salut les dones hi estem molt disposades i ho fem bé .

A més , crec que les dones , tenim un concepte diferent d’ empresariat i cerquem no tant el benefici econòmic sinó el benefici global i comú , perquè la nostra estructura psíquica i fins i tot fisiològica ens porta a fer-ho així .

A les dones ens agrada poder fer-ho i anar a fons en les bases dels nostres desconforts i també, de les nostres emocions relacionades amb els estats de salut o de patologia.

L’ acupuntura pot aportar un enfocament a la salut diferent i complementari, més tranquil més preventiu més d’ escolta i també més de parlar de les emocions.

L’ Acupuntura i la medicina xinesa ens permet aquest enfocament perquè és una medicina que entén el cos humà com un tot.

La medicina natural a la salut– Tu que ets una empresària de la medicina no convencional. Quins reptes has hagut d’abordar en un sistema sanitari que encara no reconeix aquestes teràpies naturals? Com us he explicat i segons el que em vaig trobar en els meus inicis hi ha molts temes de les medicines mal anomenades alternatives que cal valorar a fons , no tot si val.

Nosaltres parlem de medicines complementàries i el que ens agradaria és que les validades científicament i en les patologies per les que han demostrat la seva acció fossin incorporades en els sistema públic de salut. Això faria disminuir la medicació, per exemple en casos de dolor i  ajudar a millorar doncs, l’estat de la persona sense augmentar els efectes secundaris. També tindria una millora important en les despeses, doncs hi ha estudis de cost efectivitat en certes patologies i en quan a Acupuntura que son molt positius.

Actualment, l’Acupuntura i les medicines naturals complementàries només les exercim en l’ àmbit privat i en algunes mútues, però seria molt interessant i beneficiós per la població que s’ exercissin, les validades, en l’ àmbit públic, perquè així, fossin accessibles a totes les classes socials.

Perquè aquestes teràpies validades fossin exercides amb seguretat i amb una bona relació amb la medicina convencional cal que estiguin regulades i que siguin exercides per professionals sanitaris en els àmbits de les seves competències. Els efectes secundaris d’ aquestes medicines no son importants, però sí que pot ser greu usar-les quan la patologia és greu i és requereix una intervenció urgent convencional. El desconeixement d’ aquests fets també pot ser perillós si retardem els tractaments necessaris.

Crec que l’ Acupuntura pot ser exercida per professionals de la medicina , infermeria o fisioteràpia per millorar els tractaments d’ aquelles patologies o disfuncions que per la seva professió els  hi son competència

Des del Col·legi de Metges de Barcelona hem impulsat la creació d’ un barem  i per tant d’ una acreditació per el metges i metgesses acupuntors que ja s’ ha implantat a tot l’ Estat . Hi ha un llistat de professionals que compleixen els requisits i que estan acreditats segons el Col·legi de metges de Barcelona per fer Acupuntura de forma segura i seriosa .

Però, el que cal sobretot, és una regulació estatal i per tant, que es formi una comissió que estudiï cadascuna de les teràpies naturals o complementàries, que valori la seva acció i la seva validació i que a partir d’ aquí, sigui a qui les pot exercir i en quin àmbit i insti a la Administració a regular-les segons el seu dictamen. 

Actualment, com hem dit , l’ Acupuntura i altres teràpies naturals a Barcelona i a Catalunya només ho exercim en l’ àmbit privat, també està coberta per algunes mútues i les podem trobar en l’ àmbit d’ alguns centres d’ atenció primària autogestionats ( EBAS ) a preus reduïts. A Itàlia també existeix alguna experiència en aquest sentit en l’àmbit públic, a preus reduïts i a Alemanya i a França pots aconseguir el reemborsament de les sessions d’ Acupuntura en alguns casos. Hi ha per tant, molta feina a fer a Europa i en aquest sentit, si en el nostre país aconseguíssim la regulació i la incorporació en l’ àmbit sanitari podríem ser pioners i exemple per d’ altres. 

 La medicina natural a la salut-Què penses del Women 360 Congress com a congrés centrar en la salut, benestar i apoderament de les dones directives i empresàries?

Sóc una dona empresària que em dedico a la salut. Com a dona crec que les empresàries tenim molt a aportar al món de l’economia i de les empreses. Crec que en general, les empreses portades per dones son més properes, més compartides i més serenes. El principal objectiu no és tant guanyar diners, sinó bellugar la societat , millorar-la, tractant temes que poden aportar benestar i major felicitat, i molt important , donant veu i millores en els treball de les nostres companyes dones .

A la meva empresa, sense voler-ho , som 15 dones treballant entre secretaria i professionals sanitàries. Que bé que es treballa amb dones que tracten processos de salut, que bé que escoltem i aconsellem en qüestions de salut !

En aquest sentit, el  Women 360 Congress és un reflex d’aquesta línia de treball de les dones al nostre país i a més, en un tema important com la salut, perquè crec que treballar, ser empresària i tenir persones al teu càrrec no ha d’estar en absolut renyit amb cuidar-se, protegir la teva energia i està sana . De fet, amb més salut i més tranquil·litat mental pots , segur , treballar i coordinar millor.

A les nostres consultes el 80 % de les persones que arriben son dones. En general, les dones tenim una pitjor salut percebuda, sentim més quan no estem bé, però també ens cuidem més i mirem de solucionar els problemes , nostres i de la gent que estimem, quan veiem que apareixen.

Les teràpies naturals o complementàries exercides per persones sanitàries i acreditades poden ser una fantàstica manera de fer prevenció de la salut i d’ enfortiment de la vitalitat i optimisme que necessitem per poder seguir sent  decisives.

Vols saber més sobre la Dra Isabel Giralt i la seva trajectòria fins arribar a ser una referent en Acupuntura? Aquí t’explica el seu Storytelling.

Quan estava estudiant tercer de medicina al un grup d’estudiants ens vàrem adonar que molt sovint algunes malalties eren de causa desconeguda i el seu tractament era simptomàtic, això volia dir que podies millorar els símptomes però no saber la raó de la malaltia ni arribar a  curar-la. Era una època de grans canvis a tots nivells: el final de la dictadura, la nova democràcia , grans manifestacions reclamant més llibertat, a prop del maig del 69. Les persones joves també estàvem canviant i no volíem donar les coses per tancades ni sabudes amb gratuïtat

Uns quants d’aquests alumnes, sense deixar d’estudiar medicina vàrem fer el pas de buscar alternatives a la medicina convencional i ens vàrem posar a estudiar acupuntura , homeopatia , vàrem canviar les nostres dietes i ens vàrem fer vegetarians o macrobiòtics. 

Jo vaig anar a parar a un centre a on un acupuntor parlava al mateix temps dels punts dels meridians que d’esoterisme i d’astrologia. Tot plegat, molt embolicat i poc seriós! Però, em va obrir un coneixement nou e inesperat.

 La medicina natural a la salut

En acabar medicina, vaig treballar algun temps com a metgessa substituta seguint al mateix temps amb l’aprofundiment de l’acupuntura a altres escoles més serioses. A més, com que havia estudiat piano i flauta travessera,  tocava amb una orquestra en festes major, és a dir que feia coses molt diverses. Em vaig presentar al MIR en aquella època sense massa convenciment per la medicina convencional ni massa estudi. Com a resultat de l’ examen  podia haver accedit a especialització des d’ una plaça no remunerada que no vaig acceptar, el meu camí era més agosarat.

I els meus estudis d’ Acupuntura varen seguir a Barcelona ( en un curs només per metges organitzat per alguns metges del Col·legi de Metges ) a França i finalment a Anglaterra a on vaig poder treballar amb la professora de la “ meva vida “ la Dra. Radha Thambirajah, srilankesa de naixement que  havia fugit de la guerra i que al 1986 vivia a Leeds . Ella havia estudiat molts anys a la Xina durant l’ època de la Revolució Cultural i a l’ Armada . Això volia dir que tenia una Acupuntura molt clara, molt pràctica i sobretot que funcionava moltíssim i ho feia amb rapidesa.

Al desembre del 86 vàrem inaugurar amb un curs de la Dra. Radha una petita consulta al carrer Bruc de Barcelona i des de llavors ja sempre m’ he dedicat professionalment a l’ acupuntura.

I ho he fet treballant amb pacients , organitzant cursos d’acupuntura per a professionals sanitaris , fundant el Màster d’ Acupuntura de la Universitat de Barcelona amb altres companys i des de la Secció de Metges Acupuntors del Col·legi de Metges de Barcelona, secció de la que vaig ser presidenta de la junta durant 12 anys, i també des de la International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques, associació internacional de metges acupuntors amb més de 35.000 metges de la que en vaig ser presidenta i membre de la junta.

Actualment, sóc empresària i tinc una Societat Mèdica que dona serveis d’Acupuntura i Medicina Natural en consultes sanitàries a Barcelona i a Sant Adrià i també, a la Unitat d’ acupuntura de la Clínica Salut de la Dona Dexeus.  A més soc directora del màster d’ Acupuntura per a Sanitaris de la Universitat de Lleida . També vàrem fundar fa uns 10 anys la Organització sense ànim de lucre Acupuntura pel món que donem classes a sanitaris de països en vies de desenvolupament i tractem a persones sense sostre a Barcelona en col·laboració a l’ obra social Marillac.

Pots seguir el treball de la Dra Isabel Giralt als següents enllaços:

La seva web: ENERGIMED

El seu Twitter personal: @isagiralt

Web de la Unitat d’Acupuntura de Salut de la Dona a Dexeus