El 28 de Febrer l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, va presentar el projecte del nou Cercador d’Expertes, una eina que ja inclou 480 dones inscrites de 190 especialitats diferents. El Cercador es va crear el 2006, llavors Catalunya ja va ser pionera arreu de l’Estat en la creació d’un instrument per fer més visibles a les dones expertes i posar en valor el talent femení.

Dimarts passat, al Palau Moja, amb la participació de cent dones professionals, expertes i representants de diverses associacions de dones, l’ICD ha presentat la versió renovada del Cercador, que pretén crear una web responsive amb un disseny més atractiu, adaptat i guanyar en usuabilitat i accesibilita amb l’objectiu de facilitar la navegació i algun tràmit, com donar-se d’alta, i també s’han incorporat noves professions de l’àmbit de les tecnologies. 

Aquesta nova versió més actualitzada del nou cercador permetrà buscar les expertes segons la seva titulació i professió perquè els mitjans, empreses, institucions i entitats les puguin trobar i posar-se en contacte directament amb elles.

 

l’ICD ha presentat la versió renovada del Cercador

Resúm amb imatges destacades de la jornada

Durant la presentació s’ha projectat un vídeo on apareixen els testimonis de dones professionals i expertes que donen la seva opinió sobre el Cercador.

ICD reactiva el Cercador Expertes per fer visible el talent femeni a Catalunya

 

Persones que van participar a la Jornada

Un dels elements a destacar ha estat l’ampla i diversa participació de representants d’associacions i grups de dones professionals i empresàries, com l’Anna Mercader i Nuri Lao de l’Observatori dona, empresa i economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Queta Domènech, de la Fundació Fidem, Josi Hernansáez, d’Agima People, Gemma Voltes, de Mujeres Dinero y Finanzas, Fina Rubio de Dones Directives i Fundació Surt, Gemma Sahú de Dones Juristes, entre d’altres.

L'ICD reactiva el Cercador d'Expertes per fer visible el talent femení a Catalunya

També han participat com a convidades a la Fila zero, Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya qui ha fet una intervenció durant el debat posterior a la taula rodona d’experiències d’èxit, emplaçant als mitjans de comunicació a integrar més dones dins els seus programes i a les tertúlies com a expertes analistes.

A la presentació també han participat, la biòloga i youtubera social Noemí Fuster, l’editora de Raig Verd, Laura Huerga, l’analista digital Neus Arqués, l’experta en marca personal Celia Hill, la CEO de Radio Àfrica Magazine i presentadora del programa Terrícoles de Betevé, Tania Adam, la periodista Nuria Ribó, l’escriptora Gemma Lienas, l’experta en comunicació i rrhh Gina Aran, entra d’altres.

Missatge de Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

 

 

La presidenta de l’ICD, Teresa M. Pitarch, ha fet una crida a convertir les dones en “subjectes d’acció”, perquè encara que ha afirmat que les dones han començat ja a “alçar la veu”, cal fer-ho encara “molt més”. “El talent ha de sortir al carrer, hem tornat a ser visibles i ens ho hem de creure”, ha dit. 

Durant la presentació, diverses dones amb “experiències d’èxit” han compartit la seva opinió: la directora i presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, l’empresària Adriana Casademont, l’acadèmica Daniela Freund i la coordinadora del màster en gènere i comunicació de la UAB, Isabel Muntané, que també forma part de la iniciativa ‘On són les dones’. 

Missatge de Nuria Ribó, periodista

 

 

  • Daniela Freund, vicedegana de Turisme Sant Ignasi- Ramón Llull, ha aportat dades del sector turístic molt rellevants que demostren una clara invisibilitat de l’expertesa de les dones en els espais de direcció al sector turístic.
  • Muntané ha fet balanç dels últims sis mesos en relació amb la presència de les dones als mitjans de comunicació. Així, ha lamentat que el gènere femení estigui infrarepresentat, perquè només un 18% dels articles d’opinió en mitjans impresos els han fet dones. Pel que fa a les ràdios i les televisions, tampoc garanteixen la paritat, encara que la presència femenina ha augmentat. 
  • Adriana Casadademont, ha estat una ferma defensora de la Reforma Horària, i ha destacat que una major corresponsabilitat al món de l’empresa ajudaria a les dones a ser més visibles, estan més presents i actives en les seves correres professionals.

Per tal de caminar cap a un model més paritari, Passola ha apostat per les quotes com a “etapa transitòria important” mentre no s’assoleix la igualtat total. Segons ha dit, un dels altres grans reptes de les dones és la conciliació familiar i laboral. 

La clausura de l’acte ha estat a càrrec de  Joaquim Nin, secretari general del departament de la presidència qui ha comentat el fomentar de més dones al sector de les tic com a eix estratègic del Govern de la Generalitat.

L’acte va estar recolzat per Gas Natural Fenosa i Hewlett-Packard

Aquí, algunes imatges del Photocall